5 voorwaarden om jouw doelen te bereiken

5 voorwaarden om je doelen te behalen
Gepubliceerd op: 12-02-2019

In mijn vorige blog schreef ik over hoe jij makkelijk je doelen stelt in 2019. Een doel stellen is belangrijk voor wat je daadwerkelijk gaat bereiken. Het is een belangrijke eerste stap.

Om het doel te bereiken moet er vaak eerst iets veranderen. Alleen het stellen van een doel en het maken van een actieplan is dan niet genoeg.

Onderweg kan je bepaalde belemmeringen tegenkomen. Je ziet bijvoorbeeld beren op de weg. Of je wil een opleiding volgen maar het ontbreekt je aan de tijd omdat je werk zo druk is. Je streeft een functie na die uiteindelijk helemaal niet past bij wat jij van nature goed kunt.  Of je baas verlangt van je dat je iets gaat doen terwijl je er zelf niet helemaal achterstaat.

In het Triade model van Theo Poiesz (1999) wordt uitgelegd wat er nodig is voor daadwerkelijke verandering en het bereiken van doelen. Poiesz hanteert een formule waarmee je de haalbaarheid en mate van verandering kunt bepalen:

Verandering = motivatie * gelegenheid * capaciteit.

Je begrijpt dat je weinig verandering bereikt als 1 van de 3 elementen (motivatie of gelegenheid of capaciteit) laag scoort.

Hieronder geef ik je daarom 5 voorwaarden die je nodig hebt om jouw verandering en doel te realiseren:

 

  1. Doel stellen

Dit geeft richting en de mogelijkheid om tussentijds bij te sturen.

  1. Motivatie hebben

Check je motivatie. Als je zelf het doel hebt mogen bepalen dan ben je meestal erg gemotiveerd om het te behalen. Maar wat nou als jouw baas dit doel voor jou stelt?

In welke mate wil jij dit doel bereiken? Ben jij erin geïnteresseerd?

  1. Gelegenheid creëren

De omstandigheden, zijn deze ondersteunend of belemmerend voor je? Heb je tijd om je doel te bereiken? Zijn de middelen voorhanden?

  1. Capaciteiten hebben

Beschik jij over de juiste eigenschappen, kennis, vaardigheden en houding?

  1. Actieplan opstellen

Bepaal op basis van de antwoorden de haalbaarheid van jouw doel en bepaal wat je nodig hebt om alsnog je doel te bereiken! Welke acties zijn er nodig?

Knip je lange termijn doel op in kleinere doelen en neem actie op het eerste subdoel. Als je dit lastig vindt, lees dan mijn blog ‘hoe jij makkelijk je doelen behaalt in 2019’.

 

 

Bron; Poiesz, Gedragsmanagement , waarom mensen zich (niet) gedragen, 1999. Het Triade model; verklaren, voorspellen en beïnvloeden van gedrag.

 

comments powered by Disqus