Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue is een methode die inzicht geeft in een intern conflict dat je ervaart. Voice Dialogue geeft inzicht in alle gedachten en gevoelens die jij nu als tegenstrijdig ervaart zodat je met dit inzicht nieuwe keuzen kunt maken en effectiever kunt worden in je gedrag.

Een voorbeeld

Stel, je wil graag sporten want je weet hoe goed je je kunt voelen na het sporten. Terwijl je je voorbereidt op de training is er tegelijk een stemmetje die zegt: ach, ik doe het morgen wel! Ik blijf nu lekker thuis want dan kan ik dat leuke programma kijken. En puntje bij paaltje blijf je thuis. Wat eerst voelt als opluchting wordt al snel overgenomen door een gevoel van boosheid of schuldgevoel.  Je denkt: waarom ga je nou niet, slappeling! Herkenbaar?
Dit noemen we een intern conflict. Een intern conflict bestaat uit tegengestelde gedachten en gevoelens die je ervaart op hetzelfde moment. Dus vanuit het simpele voorbeeld:
Ik denk: ik wil sporten maar ik denk tegelijk: ach, ik blijf lekker thuis!
Ik voel me goed maar dat wordt al snel gevolgd door schuldgevoel. 

Met Voice Dialogue bekijk je jezelf als iemand met meerdere sub-personages . Stel je voor dat deze personages in een situatie in je leven allemaal op het toneel verschijnen? We nodigen al deze personages uit om hun verhaal te doen. Ze hebben namelijk hun eigen rol en zegje, hun eigen gedachten, gevoelens en voorkeursgedrag in deze situatie.

Een voorbeeld van een sub-personage dat we waarschijnlijk allemaal herkennen is de Interne Criticus. Dit sub-personage houdt ervan om kritische dingen te zeggen tegen jou en geeft je vaak een vervelend gevoel. Andere bekende personages zijn de Behager, die het graag goed wil doen voor anderen of de Perfectionist, die zegt dat het altijd beter kan! 

Door de personages aan het woord te laten, maak je helder voor jezelf in welk conflict je zit. Het brengt je in gesprek met verschillende delen in jezelf, je komt er achter welke functie de personages hebben (positief/negatief), het helpt je je dilemma te begrijpen en het geeft je handvatten voor nieuwe keuzen, meer balans en effectiever gedrag.

 

Ervaar jij op dit moment een conflict in jezelf? Maak nu een gratis kennismakingsafspraak om te bespreken wat ik voor je kan betekenen. Bel me op 06-37196176 of mail: info@boschhuizencoaching.nl