Er zijn veel verschillende manieren om inzicht te krijgen in jezelf en de situatie die je lastig vindt. Hier vind je een korte uitleg van de RET Methode.

Wat is RET?

Klachten die je hebt,  worden volgens de RET-theorie (Rationeel Emotieve Therapie) verklaard en veroorzaakt door de gedachten (interpretatie) die je hebt in een bepaalde situatie.

De RET-methode helpt je om bewust te worden van de gedachten die je een vervelend gevoel kunnen geven of die leiden tot ineffectief gedrag.  Je krijgt inzichtelijk waarom je tot nu toe last hebt van de situatie en je krijgt handvatten om vanuit deze kennis nieuwe gedachten te ontwikkelen die je helpen om je doel te bereiken.

Een voorbeeld.

Stel je loopt op straat en je komt een grote hond tegen. Wat denk je in deze situatie?
Wellicht denk je: goh wat een mooi beest, ik heb altijd al zo’n hond willen hebben! Je voelt je rustig, je aait het beest en loopt door.
Het kan ook zijn dat je denkt: oh jee, een hond!  Die gaat me bijten, kijk eens wat een agressieve kop. In dit geval voel je je mogelijk gespannen of angstig. Je loopt naar de andere kant van de straat om uit de buurt te blijven en in de hoop dat het beest doorloopt zonder nare gevolgen.

Met dit voorbeeld wil ik duidelijk maken dat niet de situatie (er loopt een grote hond op straat) maar de interpretatie (jouw gedachten op dat moment) bepaalt hoe je je voelt en hoe je je zult gedragen.

 

Wil jij ook af van een vervelend gevoel of ineffectief gedrag? Maak dan nu een gratis afspraak voor kennismaking om te kijken wat ik voor jou kan betekenen, bel/app me op 06-37196176 of mail gerust naar info@boschhuizencoaching.nl.