Zou mijn werk wel eens wakker liggen van mij?
Ik denk het niet. Toch krijg ik in mijn coachpraktijk regelmatig het volgende terug:
Helaas heb ik zelf ook ervaren wat het is om wakker te liggen van werk, me moe en onrustig te voelen, weinig energie te hebben en toch met volle drive er tegenaan te gaan. Gewoon even doorzetten, toch? Totdat mijn lijf ingreep en ik huilend achter mijn stuur zat, ik kon niet meer. Mijn accu was leeg en zelfs de afwas doen was teveel.
Ik schaamde me. Hoe had dit nou kunnen gebeuren en wat moeten anderen wel niet denken? En ja, de omgeving had soms ook zeker het oordeel klaar. Ook voelde ik me schuldig naar de collega's die mijn werk moesten overnemen. Toch maar weer de schouders eronder?
Nee, ik kon niet meer door op de oude manier. Het meest confronterende inzicht was dat ik niet meer wist wat ik leuk vond of wat me energie gaf.
In mijn herstel ben ik me gaan beseffen dat je een actief proces doormaakt waarin je op zoek gaat naar jezelf en een nieuwe balans die werkt voor jou. Maar hoe doe je dat?
STRESS, Overspannen, Burn-out?
Stress is niet per definitie verkeerd. Zolang je de situatie aankunt en daarna tijd hebt om te herstellen dan kan ‘stress’ je juist helpen in het bereiken van je doelen. Door een langere periode van overbelasting die niet wordt opgevolgd door voldoende hersteltijd ontstaat er disbalans.
Disbalans betekent dat de eisen die aan je gesteld worden te groot worden. Je energieniveau daalt, je prestaties nemen langzaam af en het vermogen voor herstel neemt ook langzaam af. Dit ontwikkelt zich cumulatief. Je ervaart moeheid en je ontwikkelt klachten. Als dit lang duurt kan het leiden tot uitval door overspannenheid of burn-out (chronisch stress syndroom).
Herstellen van een periode van disbalans betekent een actief proces in het bekijken en beïnvloeden van verschillende persoonlijke factoren zodat je weer balans kunt gaan ervaren.
Mijn Aanpak
In mijn aanpak volg ik de visie en aanpak van CSR – centrum voor stress & burnout coaching. Hiervoor ben ik gecertificeerd. De theoretische benadering baseert zich op wetenschappelijk gefundeerde inzichten uit psychologie en fysiologie.
In een intakegesprek wordt de persoonlijke situatie uitgebreid in kaart gebracht en psycho-educatie gegeven over het (fysiologische) hoe en waarom van stress. Na de intake volgt een stressmeting waarin zorgvuldig gekeken wordt in welke mate er sprake is van chronische stress. De meting bestaat uit:
De uitkomsten van de meting worden besproken in een gesprek en hieruit volgt een persoonlijk plan van aanpak.
De aanpak bestaat uit 3 fasen: |
Fase 1. Stoppen van roofbouw en bevorderen van fysiek herstel · Klachten verminderen Interventies richten zich op fysiek niveau, mentaal niveau en gedragsniveau |
Fase 2. Opbouw van vitaliteit en krijgen van inzichten · Inzicht in de oorzaken van je situatie Ook hier richten de interventies zich op fysiek niveau, mentaal niveau en gedragsniveau |
Fase 3. Re-integratie, vaardigheden oefenen, belemmeringen oplossen · Re-integratie plan uitvoeren. Toepassen van tips en technieken |
De Valkuil
Soms blijkt fase 3 waarin je weer wat meer energie hebt en terugkeert op je werkplek lastig. Je gaat je inzichten toepassen en merkt tegelijk dat je soms terugvalt in oud gedrag of dat je reacties uit de omgeving krijgt die niet altijd ondersteunend zijn. Maar één ding is duidelijk, je wilt niet terug naar de situatie dat je uitvalt. Dat maakt dat sommige mensen heel voorzichtig worden. Anderen gaan er juist weer keihard tegen aan. Feedback en goede begeleiding in deze laatste fase helpen je om de juiste stappen te blijven zetten zodat je in balans blijft en je je werk op een gezonde manier kunt doen.
Wil jij HERnieuwde Energie?
WIl jij nieuwe keuzen leren maken die jou gezond houden en die goed bij je passen?
N.L., 30 jaar
HoofD lOGISTIEK
Toen ik startte met het traject wist ik 1 ding zeker, ik moet weg! Nu weet ik dat ik pas binnen dit bedrijf.
"Ik was helemaal opgebrand toen ik startte met het traject en ik wist 1 ding zeker, ik moet hier weg. Na een periode van herstel merkte ik dat ik langzaam weer energie kreeg en toen ben ik samen met Willemijn gaan kijken naar wat ik belangrijk vind in mijn werk en mijn werkomgeving. De conclusie: het bedrijf en de functie passen mij heel goed. Ik mag zelf beter aangeven waar mijn grenzen liggen en mij uitspreken over de ideeën die ik heb. Inmiddels werk ik al weer twee jaar met veel plezier".
A.F., 36 jaar
Eigenaar gezondheidscentrum
Ik werk nu meer uur dan ooit maar heb voor mijn gevoel ook meer energie en rust in mijn leven dan ooit
"Ik heb helemaal mijn draai gevonden in mijn nieuwe job als eigenaar van het Gezondheidscentrum. Het gaat goed met de business, er komen allemaal leuke dingen op mijn pad en ik ben zo gelukkig en blij met wat ik doe. Ik werk meer uur dan ooit maar heb voor mijn gevoel ook meer energie en rust in mijn leven dan ooit. Dat is zo fijn. Ik ben je nog elke dag zo dankbaar voor wat je voor me hebt gedaan, wat je me hebt geleerd en hebt meegegeven voor mijn toekomst. Dat geldt overigens niet alleen voor mijn werk, ook in mijn dagelijks- en gezinsleven. Ik raad je ook aan iedereen aan".