Ontevreden met je werk? Waarom jij niet op zoek hoeft naar een andere baan!

Gepubliceerd op: 25-11-2019

Veel mensen starten loopbaancoaching uit ontevredenheid over het huidige werk of de werkplek. Betekent dit dan automatisch dat je op zoek moet naar een nieuwe baan? Nee, niet altijd! En voor sommigen voelt dit als opluchting.

In dit blog leg ik de focus op Jobcrafting.
Jobcrafting is een manier waarop je zelf vormgeeft aan je huidige functie zodat het aansluit bij je behoeftes en persoonlijke kwaliteiten. Het geeft meer voldoening, je voelt je loyaler en meer betrokken bij de baan en organisatie waar je werkt. En niet onbelangrijk, het maakt je gelukkiger in wat je doet, het verbetert je prestaties en maakt het makkelijker intern door te groeien. *

De basis voor jobcrafting ligt in het weten wie je bent en wat je wilt.
Kortom: wat zijn je unieke kwaliteiten, welk doel stel je jezelf in werk en leven, hoe wil je graag dat dingen gaan? En ook in weten wat je precies interesseert en onder welke omstandigheden jij tot je volle recht komt.

Zodra je dit op een rijtje hebt dan kan je je huidige werkomstandigheden toetsen hieraan. Soms is een kleine verandering in de manier waarop je dingen doet, een verandering van werkplek of de manier hoe je tegen dingen aankijkt al voldoende om weer met plezier naar je werk te gaan.

Amy Wrzesniewski, een Amerikaanse organisatiepsycholoog heeft onderzoek gedaan naar wat mensen betekenis geeft in werk. Ze concludeert dat je bestaand werk weer betekenis kunt geven door:

  • Je taken te veranderen.

Breng in kaart wat je allemaal doet aan taken. Bepaal hoeveel tijd en energie je kwijt bent per taak en bepaal ook welke taken je energie geven en waarin je je kwaliteiten kwijt kunt. Concludeer welke taken je wilt doen, welke je echt niet wilt doen en waarom. Bepaal ook of er taken zijn die je wel wilt doen maar nu nog niet tot je taken behoren. Bespreek dit met je manager en/of collega’s en kijk hoe je invulling aan kunt geven.

 

  • Door het aantal, het soort of intensiteit van de relaties op je werk te veranderen.

Met wie je werkt, het aantal contacten dat je hebt en de frequentie kan je veranderen waardoor de functie ineens weer past bij wie jij bent. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je bepaalde collega’s vaker opzoekt om mee te sparren, selectiever wordt in de afspraken die je maakt of meer contacten met klanten aangaat.

 

  • Door een andere betekenis te geven aan je taken.

Om dit uit te leggen geeft ze het voorbeeld van een aantal schoonmaaksters in een ziekenhuis. De eerste ziet het als taak en voert de schoonmaakwerkzaamheden uit zoals beschreven in het functieprofiel, zonder veel energie ervan te krijgen maar het betaalt de rekeningen. De tweede maakt ook schoon maar de betekenis hiervan is dat ze elke dag de mogelijkheid heeft om een praatje te maken met zieke mensen en daarmee het verschil te maken voor ze.  Dus, welke betekenis geef jij aan je werk en is het mogelijk om dit in je huidige werk vorm te geven?

Als het je lukt om je huidige werk aan te passen aan wat jij wil en belangrijk vindt dan is de oplossing ineens dichtbij.

 

Praktijkvoorbeeld

Zo ging het ook met Ellen. Zij kwam bij mij omdat ze stress had en echt niet tevreden was met haar werk en werkomgeving. Ze was op zoek naar iets anders maar had geen idee wat.

Door antwoorden te formuleren op de vragen: wie ben ik en wat wil ik, lukte het haar in te zien dat de keuze voor haar werk en het bedrijf waar ze werkte niet verkeerd was. Ze was erg verbaasd maar ze besefte ook dat ze zich had aangepast aan de omgeving en nog niet vol gebruik maakte van haar eigen kwaliteiten. Door dingen aan te passen in de manier van werken, haar manier van communiceren en vanuit haar eigen behoefte dingen te gaan regelen, heeft ze zelf de baan gecreëerd die bij haar past! Ze is het gesprek aangegaan met haar manager. Doordat ze het goed had voorbereid en haar argumenten helder had, lukte het goed om haar manager te overtuigen.

Maar niet alles gaat zonder slag of stoot. Omdat ze nu wel goed weet wat ze wil, is ze in staat om hier assertief in te zijn en haar grenzen te stellen. En dat maakt een groot verschil! Ze ervaart na lange tijd weer energie in haar werk.

 

*Amy Wrzeniewski, jobcrafting, creating meaning in your own work

 

comments powered by Disqus