Je hebt helder voor ogen wat je wilt en toch kom je geen stap verder.
Herken je dit?
Goedbedoelde adviezen uit je omgeving vliegen je om de oren: 'Moet je dit niet eens proberen?', 'Is dit niet iets voor jou?' Of: 'Ik heb nog wel iemand voor je waarmee je kunt praten...'
Maar ook het oordeel van anderen klinkt door: 'Waarom doe je het niet gewoon?’, ‘Je hebt toch een traject gevolgd?', ‘Ben je niet gewoon lui?’ Dit voedt je zelfverwijt: 'Waarom doe ik niks?' Het voelt futloos, zwak, machteloos. En dat maakt het alleen maar moeilijker om in beweging te komen.
Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel?
Tip 1. Heb je echt besloten om actie te nemen?
Mensen die écht besloten hebben om te veranderen, nemen concrete stappen. Ze gaan op onderzoek uit, wegen de informatie die zij verzamelen af tegen hun persoonlijke profiel ( welke kwaliteiten heb ik, wat zijn mijn waarden, welk doel streef ik na) en solliciteren gericht op een functie die hierbij past.
Mensen die problemen ervaren in hun huidige situatie maar nog niet besloten hebben om te veranderen, blijven bezig met informatie verzamelen, zonder dat ze echte actie nemen.
Wil je actie nemen dan is het tijd om inzicht te krijgen in jouw reden om niet te bewegen.
Tip 2. Krijg inzicht in jouw reden om niet te bewegen
Wat is jouw probleem achter het niet in beweging komen? Je kunt dit antwoord krijgen door de voordelen en nadelen in kaart te brengen.
Wat zijn de voordelen voor jou om niet te bewegen (bijvoorbeeld: in je comfortzone blijven)?
Wat zijn de nadelen om niet te bewegen (bijvoorbeeld: ontevredenheid, stilstand)?
Hoe wegen deze op tegen de voordelen van wel bewegen (bijvoorbeeld: jouw gewenste richting)? En de nadelen van wel bewegen (bijvoorbeeld: angst)?
Kijk goed naar je antwoorden, wat weegt voor jou het zwaarst? Wat geeft voor jou op dit moment de doorslag?
Als de nadelen van bewegen (bijvoorbeeld angst om te falen of voor het onbekende) te groot lijken, dan is het lastig om actie te nemen. In dat geval is het handig om eerst de voordelen van bewegen verder te onderzoeken en te verhelderen.
Bepaal wat je uiteindelijk wilt bereiken of realiseren. Bespreek het met mensen, zoek steun en aanmoediging en neem het besluit. Realiseer je dat jij het zelf moet gaan doen.
Tip 3. Jouw ego, de maatschappelijke norm versus zelfregie
In de praktijk merk ik dat veel mensen moeite hebben om volledig voor hun eigen inzichten te staan. Het ego speelt vaak een rol: 'Als ik hiervoor ga, verdien ik minder' of 'Als ik stop bij mijn huidige werk, verlies ik mijn netwerk en ingangen.'
Ga minimaal op onderzoek uit, zowel binnen je huidige organisatie als erbuiten. Ga koffie drinken, stel gerichte vragen en ontdek wat andere mogelijkheden je te bieden hebben. Stel jezelf vragen zoals: welke inzichten heeft het me gebracht, welke waarden herken ik en welke niet, welke kwaliteiten kan ik kwijt en welke niet? Past het bij een doel dat ik nastreef?
Neem je inzichten serieus en schat ze op waarde. Dit helpt je om weloverwogen keuzen te maken die bij je passen, in plaats van keuzen die voldoen aan externe verwachtingen.
Tip 4. Neem echt de tijd en aandacht voor het inzichtelijk maken van het probleem dat jou op je plek houdt
Het excuus dat we gebruiken is dat we er geen tijd voor hebben genomen. Als er echt belangrijke gebeurtenissen in je leven spelen (zoals verhuizen, trouwen, scheiden of zorg voor anderen) waardoor je niet voldoende tijd of energie hebt, wacht dan nog even met het nemen van actie. Zodra je er klaar voor bent, zet jezelf dan in beweging.
Tip 5. Leer omgaan met angst
Als we iets nieuws gaan doen dan voelen we vaak angst.
Je bent zeker niet de enige die dit zo voelt. Het is normaal om een bepaalde vorm van angst te voelen bij nieuwe dingen die je onderneemt. Een paar concrete tips die helpen zijn:
Als je merkt dat de angst te groot is om stappen te zetten, neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder om deze drempel te overwinnen en de richting te vinden die bij jou past.