Durf jij geen nieuwe stap te nemen in je loopbaan? Toch doen!

Gepubliceerd op: 15-09-2022

In loopbaan coaching kom je tot veel zelfinzicht. Eigenlijk komt het nooit voor dat iemand geen contact kan maken met zijn eigen kwaliteiten en wat er echt toe doet. Deze natuurlijke krachtbron wordt aangeraakt en heeft er altijd al gezeten, wachtend om eruit te mogen om een energiek en bevredigend (werkend) leven te leiden. Maar dan komt de volgende stap. Als we ons op nieuw terrein begeven of iets nieuws in onszelf aanspreken dan voelen wij angst. Voor sommige mensen is de angst verlammend. Ze worden beheerst door angst, ze worden machteloos, hulpeloos en nemen geen actie op basis van wat ze willen. Voor anderen is de angst er wel maar doet het er niet toe, die doen gewoon. Ze beheersen de angst, ze maken eigen keuzes, nemen actie. Dit blog richt zich op de eerste groep die zich laat remmen in het nemen van actie door angst.

Bij angst zijn we geneigd te vluchten en niet te handelen op basis van onze inzichten. Ook ik heb daar soms last van. Vorige week zei ik nog tegen mijn man: ik ben nu 47 jaar, wanneer verdwijnt die angst voor nieuwe dingen die op mijn pad komen! Het voelt beklemmend, ik ben er klaar mee want ik wil juist nieuwe dingen ontdekken. Ik wil juist dingen delen die ik ontdek of lees in boeken. 

In het boek van Psycholoog Dr. Susan Jeffers met de titel: niet durven, toch doen! word ik geraakt door een alinea waarin zij aangeeft dat angst iets is dat je kunt leren accepteren als iets dat er nou eenmaal bij hoort. Je hoeft het niet te negeren, weg te werken, te bevechten. Het is er gewoon en toch hoeft het geen hindernis te zijn voor succes en het doen wat je wilt doen.

Ze leert ons: als iedereen angst voelt bij het starten van iets nieuws en zoveel mensen ondanks deze angst toch doen wat ze moeten doen, is er maar 1 conclusie mogelijk: angst is niet het probleem. Wat er wel toe doet is hoe we met de angst omgaan.
Het gaat er dus om te bepalen: wie is er de baas, jij of je angst?

Ik geef het eerlijk toe, ik heb angst om blogs te posten. Als mijn angst mij de baas is dan vlucht ik door te denken dat ik er onvoldoende van weet. ik begin dan met eindeloos veel lezen maar ik weet eigenlijk bij voorbaat al, het is nooit genoeg. Ik vlucht in mijn excuus zodat ik niet hoef te handelen. Er liggen daardoor nog een aantal blogs op de plank die ik nooit heb durven publiceren. 

Welke uitvluchten herken jij bij jezelf?

  • Eerst moet mijn jongste kind naar de middelbare school zijn gegaan, dan…
  • Ik heb er het geld niet voor om...
  • Het is toch niet realistisch wat ik wil
  • Als ik niet meer bang ben dan ga ik het doen.
  • ….

Waarom houden we onszelf tegen, ook als je goed weet wat je wilt en wat je energie geeft?

Hoewel het lijkt dat sommigen van ons het onvermogen hebben om hun angst te overwinnen, gelooft Susan Jeffers dat het voornamelijk een opvoedkundig probleem is. En dat je na heropvoeding je angst kunt leren accepteren.

In onze opvoeding krijgen we vrijwel nooit te horen: probeer maar lekker uit schat, neem lekker veel risico’s, ga flink onderuit en leer ervan.  Het is veel gebruikelijker om zinnen mee te geven als: doe je voorzichtig! Let op! Nee, zo hoort het. Hiermee zeggen ouders indirect - je kunt het niet aan, je doet het verkeerd. Maar een laagje dieper zeggen ze: ik kan het zelf niet aan als er iets met jou gebeurt of als je fouten maakt. En daarmee brengen ouders onbedoeld twijfel over in hun boodschappen.

Zij betoogt vanuit haar eigen ervaring dat een helpende zin bij het doorbreken van angst is: Wat er ook gaat gebeuren, in wat voor situatie ik ook verzeild raak……Ik kan het aan!

Ik neem je graag mee in de 5 waarheden die zij zelf in haar eigen leven heeft ontdekt.

De eerste stap : kleine stapjes ondernemen in wat je wilt en merken dat je iets kunt.
Is dit makkelijk? Nee! Ook bij elke kleine nieuwe stap voel je de inspanning en angst. Door het toch te doen, levert het je achteraf zelfwaarde op en word je zekerder van jezelf. Naarmate je zelfvertrouwen groeit zou je denken dat de angst ook afneemt?

Waarheid 1. De angst verdwijnt nooit zolang je jezelf ontwikkelt in dit leven.

Gaat de angst dan wel weg op langere termijn als ik steeds weer nieuwe dingen onderneem? Nee, het verdwijnt nooit zolang je nieuwe dingen onderneemt. We wachten vaak af totdat we geen angst meer voelen bij nieuwe dingen ondernemen maar dit houdt ons op onze plek. 

Wat je dus ook niet hoeft te doen is heel hard je best te doen om van de angst af te komen! Die raak je niet kwijt. Dat lucht mij op maar het is tegelijkertijd niet het antwoord waar ik op gehoopt had.

Waarheid 2. De enige manier om van je angst om iets te doen af te komen, is door het gewoon te doen.

Ja, die ken ik wel, na afloop is er eigenlijk altijd opluchting en ook trots dat ik het gedaan heb. Heb jij ook voorbeelden van momenten waarin je gewoon bent gaan doen? Waarin je achteraf trots kon zijn of opluchting voelde?

Waarheid 3. De enige manier om beter over jezelf te denken is om te doen waar je zo bang voor bent. ‘Het doen' komt voor ‘het beter denken over jezelf’, kortom; je hebt zelftwijfel terwijl je het doet.

Ja, dit herken ik. Tijdens het schrijven van dit blog bijvoorbeeld twijfel ik eraan of het genoeg is en of mijn boodschap helder is. Toch doe ik het omdat ik mensen graag dit inzicht wil geven en mijn eigen angst wil doorbreken.

Waarheid 4: niet alleen ik voel angst bij het doen van nieuwe dingen, iedereen heeft er last van!

Dit helpt mij erg: ik ben niet de enige. Soms denk ik dat er iets mis is met mij. 

Waarom vertellen we dat elkaar zo weinig? Het zou echt veel schelen om dit eerlijk met elkaar te delen.

Waarheid 5: het hoofd bieden aan angst is niet zo griezelig als leven met een onderliggende angst die voortkomt uit een gevoel van machteloosheid.

Risico nemen is altijd minder eng dan het angstgevoel om niks te doen. Welke kleine eerste stap kan jij nemen?

NB! Risico betekent niet gevaarlijke dingen ondernemen, drugs nemen of anderen belasten/benadelen met je acties. Het gaat om risico’s die jouw eigenwaarde vergroten en waarmee je met je angst leert te dealen.

Zelfs als de uitslag niet is als je had gehoopt, dan heb je het tenminste geprobeerd en je leert ervan. Je zult je trots voelen op je beweging!

Bij elk risico dat je durft te nemen straal je meer kracht uit, elke keer als je iets doet dat je eigenlijk niet durft. Elke keer weer een stapje verder waarmee je je grenzen verlegt en waarmee je zelfvertrouwen kunt vergroten. Je schuift op van machteloos naar kracht.

En uiteindelijk wordt het onbelangrijk of je angst hebt of niet, je leven gaat door en je doet het gewoon. Ontdek jezelf en ontplooi jezelf!

Mijn eerste kleine stap? Dit blog schrijven en posten! Het voelt goed.

Met dank aan de inzichten uit het boek “Niet durven en toch doen’, Dr Susan Jeffers.

 

comments powered by Disqus