Boekentip- De kracht van focussen, Ann Weiser Cornell

Gepubliceerd op: 27-06-2022

Focussen kan op veel gebieden worden toegepast.

  • Als je vastloopt.
  • Als je wilt weten wat je voelt en wat je wilt.
  • Als je wilt leren omgaan met vervelende gevoelens.
  • Als je af wilt van blokkades.
  • Als je goede beslissingen wilt nemen.
  • Als je minder last wilt hebben van zelfkritiek.

Het voordeel van focussen? Je kunt het jezelf aanleren, daarna komt het altijd van pas.

Focussen is een vaardigheid waarmee je leert te luisteren naar jezelf.
Je wordt je bewust van je lijf en van je gevoel. Ai, dat wordt spannend! Toch is het echt de moeite waard om even verder te lezen.

 

Schrijfster Ann Weiser Cornell besluit na een pijnlijke ervaring in haar leven om diepere lagen van zichzelf te ontdekken en komt in aanraking met de methode focussen. Ze beschrijft in haar voorwoord van het boek hoe gefascineerd ze is door de methode en tegelijkertijd hoe gefrustreerd ze is omdat het haar niet goed lukt om in contact te komen met haar gevoel.

Dit is voor mij zo herkenbaar in de praktijk. Veel mensen vinden het om verschillende redenen heel lastig om te voelen. Sommigen zijn bang voor het effect van het toelaten van het gevoel, anderen willen het direct goed doen. Weer anderen ervaren gewoonweg niks, kunnen geen woorden vinden voor ‘iets’ of veroordelen het gevoel bij voorbaat al.

 

Eugene Gendlin, de grondlegger van de methode focussen, start in de jaren zestig een onderzoek naar de reden waarom sommige mensen baat hebben bij therapie en anderen niet.  Het team ontdekt tot hun verrassing dat de succesvolle mensen een lijfelijk gevoel opmerken tijdens de sessie. Soms is dit lijfelijke gevoel vaag en lastig te beschrijven maar ze kunnen het lijfelijke gevoel wel uit zichzelf opmerken en benoemen. De niet succesvolle mensen blijven tijdens de sessie heel helder in hun uitdrukkingen maar blijven vooral in hun hoofd zitten. Hoe uitvoerig ze hun probleem ook analyseren, verklaringen zoeken of zelfs om de situatie huilen- de therapie blijft zonder resultaat.

Gendlin wil iedereen laten slagen in therapie en onderzoekt hoe hij anderen de vaardigheid kan leren die doorslaggevend is voor het slagen van het traject. Focussen is de natuurlijke vaardigheid die hij ontdekt en waar we allemaal aanleg voor hebben. Sommigen zijn deze vaardigheid door ervaringen in de jeugd en door de cultuur waarin ze opgroeien echter verloren. Het boek geeft praktische tips waarmee je stap voor stap de methode aanleert, echt een aanrader.

 

In de leergang loopbaancoaching voor jongeren aan de HvA ben ik zelf in aanraking gekomen met de methode. Het heeft mij geleerd om meer persoonlijke vrijheid te ervaren in de uitoefening van mijn vak. Als loopbaanprofessional helpt het mij ook bij de begeleiding van mensen die het lastig vinden om contact te maken met hun gevoel. De vaardigheid om contact te maken met je eigen lichaam is een belangrijke basis voor positieve verandering in je leven. Het helpt je om keuzes te maken door te weten wie je bent, wat je echt voelt en wilt.

 

comments powered by Disqus